Lentoemäntä – Tarjoilija yläilmoissa

annimarian

 

“Siellähän te vaan kaadatte kahvia ja tarjoilette juomia!” Näin aika monet kuvailevat lentoemännän työtä. Mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, koska suurin osa matkustajista näkee vain tuon osan lentoemännän työstä. Varsinkin jos matkat sujuvat hyvin, mitään muuta ei matkustajille näy. Mitä ei näe, ei ole olemassa, eikö niin?

Useimmiten lentoemännän ammattia arvostelevat eniten juuri ne, joilla siitä on vähiten tietämystä. Äänekkäimpien arvostelijoiden lentomatkat ovat mitä ilmeisimmin sujuneet aina ilman sen suurempia ongelmia lentojen aikana. “Miksi pitää käydä joku kurssi, jos vain tarjoilee juomia lennolla?” Niin, miksiköhän. Harva tietää, että perimmäinen syy lentoemäntien läsnäololle koneessa on juuri turvallisuuden takaaminen ja kaikki palvelulliset seikat tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta sen jälkeen.

Jos matkustaja murtaa kätensä kovassa turbulenssissa tai saa sydänkohtauksen lennolla, lentoemännät hoitavat ensiavun. Kuulin, että lentoemäntien ensiapukoulutus on kattavampi kuin sairaanhoitajilla. Syy on juuri se, ettei lentoemäntä voi pyytää lääkäriä apuun kun jotain sattuu, vaan sairaskohtauksen saanut matkustaja on lentoemäntien avun varassa siihen saakka, kunnes päästään laskeutumaan. Jos lennetään vaikkapa valtameren yllä, ei laskeutuminen käykään ihan samantien. Entäpä mitä sitten, jos lentokoneessa syttyisi tulipalo? Tuli on saatava sammumaan todella nopeasti ja sammutuksen tekevät tietysti lentoemännät. Lentoemännän koulutukseen kuuluu myös palon sammuttamista ja sitä harjoitellaan ihan oikealla tulella.

Entäpä tilanne, jossa lentokone vaikkapa laskeutumisen jälkeen päätyisi ulos kiitotieltä ja syttyisi palamaan? Matkustajat on saatava ulos koneesta välittömästi ennen kuin tuli leviää koko koneeseen. Esimerkiksi laajarunkokoneessa kahdeksan lentoemännän täytyy saada kolmisensataa matkustajaa hallintaansa ja ohjeidensa mukaisesti ulos koneesta. Osa matkustajista on paniikissa, osa shokissa, osa ei usko tilanteen vakavuutta ja kieltäytyy lähtemästä ilman laukkuaan. Kurssilla käydään myös simulaattorissa läpi pakkolaskutilanteita ja matkustajien evakuoimista koneesta.

Lentomatkustaminen on onneksi yksi maailman turvallisimmista matkustusmuodoista ja harvoin mitään isoja onnettomuuksia tapahtuu. Kuitenkin esimerkiksi sairaskohtauksien ja vaikkapa yllättävän turbulenssin aiheuttamien vammojen riskiä monet ihmiset eivät tajua, ennen kuin jotain sattuu omalle kohdalle. Lentoemännät käyvät vuosittain kertaamassa ensiaputaitoja, sammutustaitoja ja muita turvallisuusasioita.

Lähtisitkö sinä siis turvallisin mielin lennolle, jos mukana oleva henkilökunta olisi paikalla vain kaatamassa kahvia?

 

Follow:

2 Comments

 1. Muro
  April 25, 2017 / 8:10 pm

  Hei
  Miten estetään matkustajia ottamasta laukkuja tai muuta ylimääräistä mukaan evakuointitilanteessa?
  Näin videon juuri kuvailemastasi tilanteesta, kone oli kiitotien läheisyydessä syttynyt palamaan ja matkustajat onnistuneesti evakuoitu. Mutta lähes kaikilla oli käsimatkatavarat mukanaan!?
  Miten se on mahdollista?
  Miten se käytännössä estetään?

  • annimarian
   April 26, 2017 / 4:16 pm

   Hei ja kiitos kommentista! Evakuointitilanteessa tärkeintä on tietysti saada matkustajat ulos mahdollisimman äkkiä. Henkilökunta ei voi alkaa taistelemaan matkustajien kanssa tavaroista, koska sellaiseen ei hätätilanteessa olisi aikaa. Pahin tilanne käsimatkatavaroiden suhteen olisi ehkä se, että matkustaja jää pelastamaan laukkuaan ja samalla estäisi muiden matkustajien liikkumisen. Näissä asioissa toivoisi matkustajien käyttävän tervettä järkeä ja laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *